Sağlık Rehberi
Migren doktoru Çiğdem Şen

Migren, ataklar hâlinde görülen baş ağrısı türüdür. Migren atakları bazı kişilerde yılda 1-2 kez görülürken bazılarında aynı ay içinde birkaç kez görülebilir. Migren atakları, çoğunlukla çok şiddetlidir ve ağrı sırasında kişi ışığa ve sese karşı aşırı duyarlıdır. Migreni tetikleyen faktörler, yorgunluk, uykusuzluk, stres, aşırı gürültüye ya da ışığa maruz kalmak, açlık veya öğün atlamak, az su tüketimi, ani iklim değişimleri ve hava kirliliği, lodos, uzun süre güneş altında kalmak ya da soğuğa maruz kalmak, yükseklik değişimi, çikolata, kakao, peynir ve diğer süt ürünleri, narenciye ürünleri ve muz, mayalı yiyecekler ve incir, üzüm gibi kuru meyveler,

Migren aşısı doktror Çiğdem Şen
Migren
İğnesi
Nedir?

Migren iğnesi, migren hastalığı için geliştirilen, migren özelinde kullanılan dünyadaki ilk tedavi yöntemidir. 2018 yılında FDA onayını alan ve günümüzde T.C Sağlık Bakanlığı tarafından da kullanımına onay verilen migren iğnesi, migren tipi baş ağrısının önleyici tedavisinde kullanılır. Beyinde migrene yol açan aktiviteyi önleyen yeni bir tür ilaç olan migren aşısı, atak henüz oluşmadan atağı durdurabilir.

El Titremesi doktoru Çiğdem Şen
El
Titremesi
Nedenleri

Literatürde tremor olarak tanımlanan titreme, hemen herkesin yaşamının bir bölümünde tecrübe ettiği, istemsiz olarak gerçekleşen, ritmik kas hareketidir. El titremesi, genç, orta ya da ileri yaşlarda görülebilir. Korku, heyecan ve öfke gibi basit bir duygu durum değişiminden kaynaklanabileceği gibi ciddi bir sağlık probleminin belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Titreme şikayeti, duygusal değişimler, yoğun stres, bazı ilaçların yan etkisi, aşırı alkol tüketimi, B12 vitamini eksikliği, Parkinson, distoni, polinöropati, beyin damar hastalıkları, hipertiroidi ve epilepsi gibi etkenlere bağlı olarak da görülebilir.

ALS Doktoru Çiğdem Şen
ALS
Nedir?

İlk kez 1869 yılında tanımlanan ALS, kas güçsüzlüğüne bağlı olarak zaman içinde kişinin tüm vücut hareketlerinin kısıtlanmasına yol açan ilerleyici bir hastalıktır. Kişi, hareket etmek istediğinde beynin ilgili bölümünde elektriksel bir aktivite oluşur. Bu uyarım, üst motor nöronlar tarafından omuriliğe taşınır. Omurilikte uyarılan alt motor nöronlar, omurilikten çıkıp kaslara giden sinirleri uyararak, istenen kasın kasılmasını sağlar. Motor nöronlarda hasarlanma olması durumunda istemli kaslar, kasılamaz. Dolayısıyla hasta, hareket kabiliyetini ve zaman içinde kas gücünü kaybeder. Beslenmek, yıkanmak, oturmak, kakmak gibi basit eylemleri dahi yapamaz.

afazi Doktoru Çiğdem Şen
Afazi
Nedir?

Afazi, kişiyi iletişim kurma becerilerinden yoksun bırakan nörolojik bir hastalıktır. Gerek sözlü gerekse yazılı olarak konuşma, yazma ve konuşulanı anlama yeteneğini etkileyen afazi, tipik olarak inme ya da kafa travmalarının ardından ani olarak ortaya çıkar. Fakat yavaş gelişen bir beyin tümörü ya da dejeneratif, yani ilerleyici ve kalıcı hasara yol açan bazı rahatsızlıklar da afazi hastalığına yol açabilir. Afaziye yol açan etken incelendikten sonra afazi hastalarının konuşma ve dil terapisi alması önerilir.

İnme Doktoru Çiğdem Şen
İnme
Nedir?

İnme, beyin damarlarından birinin ya da birkaçının tıkanması veya yırtılması sonucu beyin hücrelerinin hasar gördüğü bir durumdur. Bu hasar beyin fonksiyonlarını bozabilir ve felç, konuşma bozukluğu, bilişsel bozukluklar ve hatta ölüme neden olabilir. İnme genellikle ani bir şekilde meydana gelir ve semptomları hızla ortaya çıkar. Bu semptomlar arasında yüzde asimetri, konuşma bozukluğu, görme kaybı, baş dönmesi, koordinasyon kaybı, karıncalanma hissi ve şiddetli baş ağrısı yer alır. İnme, yaşlı insanlarda daha yaygın olsa da, her yaşta insanı etkileyebilir.

Myastenia gravis doktoru Çiğdem Şen
Myastenia
Gravis
Nedir?

Myastenia gravis, kasların zayıflamasına neden olan bir otoimmün hastalıktır. Bu hastalık, sinir uçlarından kaslara giden sinyalleri bloke eden antikorların üretildiği bir durumdur. Bu antikorlar, asetilkolin reseptörlerine saldırarak kasların zayıflamasına neden olur. Myastenia gravis, yavaş yavaş başlayan kas zayıflığı belirtileriyle kendini gösterir. En sık etkilenen kaslar; göz kasları, çene kasları, yutma kasları ve solunum kaslarıdır. Bu nedenle, hastalar yutma güçlüğü, konuşma güçlüğü, göz kapağı düşüklüğü ve nefes darlığı gibi belirtiler yaşarlar.

broca afazisi doktoru Çiğdem Şen
Broca
Afazisi
Nedir?

Broca afazisi olan kişiler, konuşma üretirken zorluk çekerler ve cümleleri yavaş ve kesik bir şekilde söylerler. Konuşma; kelime seçimi, gramer ve anlam açısından da kısıtlıdır. Bazen, bazı kelimeleri söyleyemezler ve yerine benzer bir kelime kullanırlar. Ayrıca, tonlama, vurgu ve ritim gibi konuşmanın intonasyonuyla ilgili unsurlar da etkilenebilir.